Burun estetiği ameliyatları günümüzde sıklıkla tercih edilen operasyonlar arasında yer alırken, ağrısız ve iz kalmadan yapılan pek çok operasyon neticesinde kişiler de istedikleri burun tiplerine kavuşmuş olurlar. Elbette ki gerek operasyon öncesi, gerek operasyon sonrası dönem kişiler tarafından merak edilir. Peki, burun estetiği ameliyatı sonrası neler yaşanır?

Ameliyat Sonrası Süreç

Operasyonun ardından odaya gelindiği vakit anestezi doktorunun tanıdığı süre boyunca ağızdan beslenme yapılmaz. Daha sonrasında yavaş yavaş ağızdan beslenmeye geçilir. Bunun için doktor onayı şarttır.

Ameliyat nedeni ile göz önünde morluk riski olduğu için bu alana buz uygulaması yapılır. Morluk ya da şişlikleri engellemek için yapılan buz uygulamasını doktor kontrolünde yapmak gerekir. Operasyondan çıkan herkes için morluk söz konusu değildir. Bünyeye göre morluklar artıp azalabilse de genel süreç benzerdir.
Ameliyatın ardından uyurken ya da dinlenirken yüksek seviyede yatmak, başın yukarıda olmasını sağlamak gerekir. İki adet yastık ya da çok kalın yastıklar bu anlamda işe yarayacaktır. Bu uygulamanın nedeni ise şişliklerin çabuk inmesidir. Hatta bu şekilde hızlı iyileşme görüldüğü için eve gidilince de morluklar ve şişlikler artabilir; ancak burada evham yapılacak bir şey yoktur.

Burun estetiği operasyonu sonrası hastane bakımı ve ardından da eve çıkma süreci sırasında doktor kontrollerinin zamanları netleştirilmelidir. Çünkü her hastanın hangi zamanlarda doktoruna gidip burnunu göstereceği önemlidir. Bu zaman aralıklarına riayet edilmelidir.

Ameliyat sonrası ilk hafta, yüz ve buruna asla sert şekilde dokunmamalı, çarpmalara da dikkat edilmelidir. Yine diş fırçalarken 2. günden sonra temizliklere başlanabilir ancak yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır.

Burun dolu hissedilse bile sümkürme olmamalıdır. Bunun ne zaman yapılabileceğini de yine doktor belirtecektir. Eğer ameliyat sonrası muhtemel sızıntılar oluşmuşsa ve bu sizi rahatsız etmekte ise hastane tarafından verilen gazlı bezler ile bu alanlar ufak ufak temizlenebilirler.

Kıyafet Seçimi Dahi Burunu Düşünerek Yapılmalı

Burun estetiği sonrası kafanızdan sokarak giydiğiniz tişörtler yerine ilk haftalar önden düğmeli gömlekler tercih edilebilir. Bu sayede kafa, yüz ve burun için darbe ya da sürtme riski en aza inecektir.

Yine ilk haftalar için katı gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmez. Çünkü bu tarz yiyecekler zor çiğnenir ve zor yutulur. Bu durum da yüz ve burun için iyi değildir. Aynı zamanda gıdaların ılık olması, biraz daha soğuğa yakın sıcaklıkta olması gerekebilir.

Gözlük Kullananlar Dikkat!

Ameliyat sonrasında gözlük kullananlar yaklaşık olarak 16 hafta boyunca gözlüklerine dokunmamalıdır. Çünkü yeni yapılan şeklin yüze tam oturması ve burnun istenen forma kavuşması için gözlük takılmamalıdır. Ameliyatın ardından 3 ya da 4 gün geçtikten sonra lens kullanılabilir.

Ameliyat Sonrası Burun Şekli

Burun estetiği ameliyatının ardından burnun yeni şekli tam olarak alması 6 ay ila 1,5 yıl arasında bir zamana tekabül eder.

Ameliyat sonrası 7. gün alçı alınır ve ardından da flaster bant buruna konulur. Daha sonrasında doktor tarafından bu bant da alınacaktır.

Tampon Kullanımı ve Diğer Durumlar

Eski bilinen anlamda tampon kullanılmasa da içi delik, nefes almayı engellemeyen silikon tampon konur. Bu tamponların alınması ve tüm kontrol günleri doktor tarafından belirlenir.

Burun estetiği sonrası masaj

Burun estetiği sonrası burun masajı farklı görüş ve uygulamalar nedeniyle kafa karıştırıcı olabiliyor. Bazı doktorlar bunu tavsiye ederken bazıları önermiyor. İnternetteki konu ile ilgili yazı ve yorumlar da bu kafa karışıklığını arttırıyor. Aslında hasta açısından yapılacak şey basit: burun estetiği ameliyatını yapan doktorunuz ne dediyse onu uygulamak mantıklı. Çünkü burun masajı burun estetiğinin olmazsa olmaz hayati bir parçası değil. Öyleyse neden burun masajı yapılıyor?

Sadece burun estetiği sonrası değil, her ameliyat sonrası ameliyat bölgesinin duyusu ve lenfatik dolaşımı değişir. Bu da şişlik ve duyu değişikliklerine yol açar. Vücut ameliyatlarından 1 ay sonra, yüz ameliyatlarından da 2 hafta sonra düzenli masaj uygulanmasını kesinlikle tavsiye ederim. Bu sayede yara iyileşmesinin yavaş ilerlediği bu sabırsızlık doğuran günlerde kan dolaşımı hızlandırılarak yara iyileşmesi hızlandırılabilir. Sadece bununla da kalmaz, yara iyileşme kalitesi de olumlu yönde etkilenir. Burun için ikinci haftadan sonra herhangi bir krem ile ayna önünde önden aşağıdan yukarıya, yanlardan yukarıdan aşağıya masaj yapılmasını tavsiye ediyorum. Kullanılacak krem kaydırıcı özellikte ve alerjik olmayan yapıda, bebe yağı veya kaliteli herhangi bir nemlendirici krem olabilir.  Burun estetiği sonrası burun masajı günde iki kez 2 dakika yapılması yeterlidir. En az 3 ay devam edilmesi de sonucu olumlu yönde etkiler. Ödemlerin daha çabuk dağılmasını ve burnun son şeklinin daha çabuk ortaya çıkmasını sağlar.

Ancak her işlemde olduğu gibi burun masajında da abartıya kaçmamak gerekir. Bir kere her burun estetiğinde burun masajı yapılmaz. Hangi durumlarda, ne oranda ve nasıl yapılacağını doktorunuz size söyleyecektir. Çünkü yaptığı ameliyatın sorumluluğu ondadır ve onun tecrübesi ile ameliyat esnasında yaptıkları ona, dolayısı ile size yol göstericidir. İnternet veya komşu profesörlerin, hatta burun estetiği yapan diğer doktorların yazı ve yorumlarının kafanızı karıştırmasına izin vermemelisiniz. Benim hastalarımdan iki beklentim vardır. Birincisi bu ameliyata kararlı olmaları, ikincisi bana sonuna kadar güvenmeleri. Bu bütün cerrahlar için geçerlidir.

Burun estetiği sonrası burun masajı hakkındaki videomuz:

 

Sık sorulan sorular

Burun Estetiği (rinoplasti) Ameliyatı Sonrası Morluk

Burun ameliyatı sırasında yaptığımız bazı ilaçlar ve tansiyonun düşük tutulduğu cerrahi işlemlerde morluk oluşma olasılığı azdır. Ameliyat günü ve sonrası 2 gün buz uygulamasının düzenli yapılması da morluk oluşma olasılığını azaltır. Tansiyonu yüksek olan kişiler, bir takım spor desteği ürünleri kullananlar, daha önce burundan ameliyat olanlarda morluk oluşma olasılığı her türlü tedbire rağmen daha fazladır. Morluk oluşursa morluğun çabuk geçmesini sağlamak için morluk önleyici veya azaltıcı kremler günde 3 kez uygulanabilir.

Burun Estetiği Sonrası Şişlik

Burun derisi ne kadar ince ise burunda şişlik oluşma olasılığı o kadar azdır. Morluk yoksa şişlik de az olur. İnce derili burunlarda şişlik az olduğundan nihai sonuç daha erken görünür. Kalın derili burunlarda şişlikler daha uzun sürer. Buruna 2 hafta sonra başlanacak masaj şişliklerin daha hızlı inmesinde önemli rol oynar. Bu dönemde burun atelinin geceleri takılması fayda sağlar.

Yara İzi

Açık teknikle yapılan burun ameliyatlarına burun deliklerini ayıran burun bölgesinde (kolumella) zigzag şeklinde ince bir iz oluşur. Bu iz ilk dönemlerde pembe renkte iken zamanla beyazlar ve görünmez hale gelir. O kadar güzel iyileşir ki çoğunlukla bu ize iz kremi vermeyiz bile. Bir de burun kanatlarının küçültüldüğü hastalarda burun tabanı veya burun kanadının yapıştığı yerde ince çizgi şeklinde iz kalır. Bu çizgide zamanla beyazlar ve doğal burun kıvrımı içinde kalır.

Kanama

Burun içi mukozası tansiyon değişikliklerinden kolay etkilenen bir organdır. Özellikle ameliyat sonrası ilk bir ay aşırı yorulamaya neden olan işler, spor aktivitelerini önermiyoruz. Kişi sadece bunlarla değil kendi psikolojik durumu ile alakalı da tansiyonunu arttırabilir. Artan tansiyon henüz iyileşmemiş burun mukozasında kanamaya yol açabilir. Bu korkulacak bir durum değildir. Sızıntı şeklindeki kanama pek önemli değil ama şıp şıp damlıyorsa veya daha fazlaysa müdahale gerekir. Bu durumda buruna temiz bir bez konularak baskı uygulayıp doktorunuzu (beni) arayın. Burun içi yıkandıktan sonra konulan özel bir tampon kanamanızı hemen durdurur. 3. gün tampon kolayca alınabilir.

Nefes Alma Güçlüğü

Burun ameliyatlarından sonra burun içine genellikle içinde içinde nefes almayı sağlayan boru olan silikon destekleri koyuyoruz. Eğer serum fizyolojik ile bu boruyu yıkayıp temiz tutabilirseniz nefes alabilirsiniz. Eğer yıkamazsanız pıhtı ve burun ifrazatı bu boruyu tıkayacağından nefes almanız güçleşir. Ancak bu borunun yıkanıp temiz tutulması da kolay bir iş değildir. Genellikle hassas midesi olan kişiler de bulantı yaratabilir. Bu durumda ıslak kulak çubuğu ile temizleyebildiğiniz kadar burnunuzu temizleyin ve kontrolünüze kadar sabredin.

Ağrı Olacak mı?

Burun ameliyatı sırasında uzun etkili ağrı kesiciler ile burnu uyuşturduğumuzdan burunda ağrı olmaz. Olursa da kullanılan ağrı kesiciler ve buz uygulaması çok kolaylıkla ağrıyı kontrol eder. Burun atel içinde olduğundan hareketsiz kalır. Bu da ağrı oluşmasını önleyen bir husustur.

Burun estetiği (rinoplasti) yaptırmak günah mı?

Bu konuda fikir beyan etmem ne kadar doğru bilemiyorum. Fakat her dini kesimden hastam var diyebilirim. Onların söylediğine göre görsel sıkıntı hastayı çok kötü yönde etkiliyorsa burun estetiği yapılabileceği yönünde. Ayrıca hastaların yüzde 75’inde de nefes alma sıkıntısı mevcut olduğundan bunun sağlık açısından da gerekliliği oluyor. Üstelik nefes alma işleminin tam olarak düzeltilmesi sadece eğri kıkırdakların alınmasıyla sağlanmaz. Mutlaka burun estetiği ameliyatı ile burun çatısının ve ucunun da uygun ölçüde desteklenmesi gerekir. Dolayısı ile bu konuda karar hastanın.

Narkozdan uyanabilir miyim?

Estetik burun ameliyatı nefes alma sıkıntısı yoksa tabiki keyfe bağlı bir işlem. Böyle olunca insan biraz daha fazla düşünüyor ve korkuyor. Ancak herhangi ciddi bir sağlık probleminiz yoksa, yaşınız çok ileri değilse burun estetiği uzun süren bir ameliyat olmadığından genel anestezi açısından riski az bir ameliyattır. Tüm donanımı olan, tahlillerin ve anestezi uzmanın değerlendirmesinin tam yapıldığı hastanelerde bu risk çok azdır.

Etraf ne der ayıp

Bizim insanımız oldukça meraklıdır. Ve yorum yapmayı da pek sever. Konu kendisi olduğunda da etrafın dediğinden etkilenme de pek çoktur. Erişkin bir insanın kendinden kendisi mesuldur. Burun estetiği olma konusunda da karar kendinindir. Bu kararın sonuçları da kendinin.

Lazerle burun estetiği

Halkımız lazeri bir mucize gibi görüyor. Lazer kesiyor, dikiyor ama bu ameliyat olmuyor onların gözünde. Aslında lazer bir nevi sıcak bıçak. Göz cerrahisinde avantajları çok fazla. Ancak burun cerrahisinde kullanımı sınırlı. Tüm burun estetiği ameliyatının lazerle yapılması mümkün değil. Öyle olsaydı şu anda herkes öyle yapıyor olurdu. Ancak burun etleri dediğimiz burun konkalarını küçültmek amacıyla lazer enerjisinden yarar sağlanabilir.

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası darbe alırsam ne olur?

Burun ameliyatından sonra ilk 1 ay içinde özellikle burnunuzu çok iyi korumalısınız. Bu dönemde alınan hafif darbeler bile burunda şekil bozukluklarına yol açabilir. Bu dönemde henüz kemik iyileşmesi devem etmektedir. Ancak burun estetiği ameliyatından bir yıl sonra hiç ameliyat olmamış bir buruna yakın iyileşme sağlamış olur. Bu nedenle ilk 6 ay güneş gözlüğü bile takılmasını istemiyoruz. İlk 1 ay içinde olan darbeler doktorunuz tarafından ufak el manipulasyonları ile düzeltilebilir. 1 aydan sonraki darbelerde oluşan durumların düzeltilmesi için 1 yıllık yara iyileşme sürecinin tamalanmasını beklemeniz faydalı olur. Sonra yeniden ameliyat gerekir.

Burun törpüleme nedir?

Burun sırtındaki kemik ve kıkırdak çıkıntıları rahatsız edici ise bunlar özel bir törpü ile törpülenerek azaltılabilir. Çıkıntı çok aşırı ise törpü işlemi yeterli olmaz. Bazen de burun estetiği ameliyatından belli bir süre sonra burun sırtında aşırı iyileşme ya da yetersiz alım sonrası çıkıntılar olabilir. Bunlarda 6. aydan sonra lokal anestezi altında kolayca törpülenebilir.

Bir önceki makalemiz ” burun ameliyatı ” hakkında genel bilgiler içeriyor.

 

Önceki İçerikBurun Ameliyatı
Sonraki İçerikEstetik Burun

18 YORUMLAR

  1. burun ameliyatı olalı 11ay olduktan sonra ön kısmına sert bi darbe aldı orası şişti ve kızardı üstünden 19gün geçmesine rağmen üstüne bastırınca o bölgede bi şişlik var hep öyle mi kalır acaba

  2. Hocam 7 gün ameliyatımn iki gün sonra atel ve dikiş alınacak atelin üstündeki bant yanagımı asırı kasındryrdu çıkardım burun kenarlarına doğru kestim ama pişman oldum onun bir faydası varmı yoksa ateli tutması için miydi sadece bilgi verirseniz sevinirim

  3. Burun sırtımda ameliyat olduktan sonra bir çıkıntı oluştu . 11 ay önce oldum ameliyatımı . Doktor bu çıkıntı için ufak bir müdahalede bulanacak . Bu burnumu bozar mı ileride daha büyük sıkıntı olur mu ? Hiç dokundurtmasam mı? Cevaplarsanız çok sevinirim

  4. Bn de bütün ameliyati olalı 1 yıl oldu burnumun üstüne ağır bir elektornik lambası düştü şeklinde bozukluk yok ama kemiğim cok sizliyo sıkınti olurmu

  5. merhaba ameliyat olalı 2 yılı gecti hala nefes alma problemi yasıyorum hadi ondan gectim alıstım ama bugun porselen tabak düştü kök kısmı yarıldı ve kanadı. şeklinde herhangi bir bozukluk olur mu agrıyor biraz su an.

  6. 4. Ayima yeni girdim ve bugün burnuna arkadaşımın kolu çarptı uç kısmına ve burnunun orta kısmı ve uç kısmı agiryo ve arada bi yaniyo acaba şeklinde bi bozukluk olurmu

  7. Hocam ameliyatım 10.gününde henüz üzerinde atel varken çocuğumun kafası geldi sol tarafına çok sert olmasada sızlama oldu sonrasında.atel 2gün sonra alınacak.acaba bir bozulma olmuşmudur.olduysada kontrolde belli olurmu.doktorum devlet hastanesinde olduğu için soramıyorum.şimdiden teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz