Burun estetiği ameliyatı olmuş veya olmayı düşünenlere, burnun yapısı ile ilgili bilgi vermek ve ne – nedir sorularını açıklığa kavuşturmak için bu makaleyi yazmak istedim. Çünkü bir konuda bilgi sahibi olarak karar vermek her zaman en iyi yoldur. Burun estetiği ile ilgili karar verirken de kişinin önce kendini tanıması ve ne yapılabileceğini anlaması açısından burun anatomisini kabaca bilmesinde yarar var diye düşünüyorum.

Burnun anatomisini aslında dışardan görünen yapılar ve içerde olupta görünmeyen yapılar olarak ikiye ayırmak mümkün. Aslında her iki bölüm birbirini hem şekil hem de fonksiyon olarak tamamlayacak şekilde yaratılmıştır. Örneğin içerdeki öne doğru kıvrık bir kemik veya kıkırdak dışardan görünmese de deriyi öne doğru iterek burunda kemer görüntüsü verir.

Burundaki dış yapılar

Doğal olarak burnun dışında göze görünür yapılar, burun derisi ve burun delikleridir. Bizim rinoplasti ameliyatını yaparken en çok baktığımız husus derinin kalın olup olmamasıdır. Özellikle kalın derili burunlarda işlem çok daha zor, iyileşme çok daha geç ve sonuç beklenildiği kadar optimum olmayabilir. Çünkü alttaki kemik ve kıkırdaklara ne yaparsanız yapın kalın deri bunu göstermeyecektir. Şöyle bir benzetme yapacak olursam: bir sandalyeye çarşaf örttüğünüzü düşünün bir de kalın bir yorgan örttüğünüzü. Hangisi alttaki sandalyeyi daha iyi belli edecektir? Tabiki çarşaf. Yorgan örtülen sandalyenin, ne olduğu çoğu kez belli bile olmayacaktır. Burun da bu şekilde. Siz de burnunuzun derisinin kalın olduğunu bilerek ve sonucun geç ve tam istediğiniz gibi olmayabileceğini kabullenerek ameliyata girerseniz fazla hayal kırıklığı yaşamazsınız.

Dışardan gözlemlediğimiz başka bir yapı ise burun delikleridir. Bunların açıklığı, simetrisi, alta veya öne bakar durumda oluşu hep değerlendirdiğimiz unsurlar. Burun estetiği ameliyatında amaç, burun deliklerinin de olabildiğince yere parelel ve simetrik hale getirilmesidir.

Dışarıdan burnu üçe böldüğümüzü kabul edersek, gözlerin arasındaki bölüme burun kökü, uç tarafa adından da anlaşılacağı gibi burun ucu, uç ve kök arasına da burun sırtı denir. Çoğu şikayet burun sırtındaki kemer dediğimiz şekil bozukluğundandır.

Burundaki iç yapılar

Burnun gözle görünmeyen ama dışardan burna aslında şeklini veren temel yapılar, kemik, kıkırdak ve yumuşak dokulardan oluşur. Burun çatısını ise üst bölümde kemik, orta ve ön bölümde ise kıkırdak oluşturur. Ayrıca burun şekline dahil olmayan ve burun eti olarak bilinen konkalar, yine burun şekline dahli olmayan sinüsler burun anatomisinin parçalarıdır. Sinüsler maksiller, ethmoid, temporal ve frontal olarak 4 adettir.

Burun içi konkalar aracılığı ile üç bölüme ayrılır. Alt, orta ve üst boşluk ki bunlara tıbbi olarak meatus denir. Nefes alma fonksiyonunun iyi veya kötü olmasını, burun şekli ile beraber bu konkaların büyüklüğü de etkiler.

Burun içinde ayrıca her iki burun deliğini birbirinden ayıran septum dediğimiz orta duvar vardır. Eğriliğine çok duyduğunuzu tahmin ettiğim septum deviasyonu denir.

Sonuç olarak; biz burun estetiği ameliyatı yaparken tüm bu yapıları değerlendirmek, hepsini birbirine uyumlandırmak ve burun şeklini düzeltirken, burnun asıl işlevi olan nefes alma fonksiyonuna zarar vermemek hatta daha iyi hale getirmek için çalışırız. Bir sonraki yazımda burun işlevinden ve burnun görevlerinden bahsedeceğim.

Önceki İçerikBurun Tipleri

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz