Burun estetiği ameliyatı aslında her insan için farklı planlanıyor. Çünkü insanoğlu eşsiz bir varlık , dolayısı ile burnu da eşsiz. O yüzden temel cerrahi teknikler aynı olsa da her hastamda ayrı bir şey yapmak zorundayım. Bu da zaman ve tecrübe gerektiren bir yeti. Bu yazıda temel tekniklerden açık burun estetiğini kapalı tekniğe neden tercih ettiğimi anlatacağım.

Açık burun estetiği

Açık rinoplasti ya da açık burun estetiğinin basitçe kapalı burun estetiğinden farkı burun delikleri arasında bulunan, kolumella denilen deri bölgesine yapılan V ya da basamak şeklinde kesi ile burun derisinin tamamen açılarak burun anatomisinin tamamen ortaya konulabilmesidir. Bu durum daha geniş görüş açısı sağlar.

Kapalı yöntem ile çözülemeyen sıkıntılar artınca açık yöntemin popüleritesi giderek artmıştır. Günümüzde yeni ekol cerrahların çoğu açık yöntemi kullanmaktadır. Kolumella bölgesine yapılan kesi, deri bu bölgede ince olduğundan çok güzel iyileşir. Belirgin iz kalmaz. Açık yapılan ameliyat sonrası burun iyileşmesinin daha geç olduğuna inanmıyorum. Burundaki sorunlar fazla ise teknik açık da olsa kapalı da olsa iyileşme biraz daha geç olur. Eğrilik olmayan, deri kalınlığı olmayan ve burun ucu aşırı düşük olmayan burunlar dışında kapalı tekniği tercih etmiyorum.

Açık tekniği tercih nedenlerim:

1. Burun estetiği isteyen hastaların yüzde 85’inde burun içi eğrilik mevcuttur. Bu eğrilik çoğunlukla sadece burun içini etkileyen bir olay değildir. Burun aksında da bariz eğrilik bu duruma eşlik eder. Veyahut burun estetik amaçlı düzeltilmeye çalışıldığında burun içindeki eğrilik bariz olarak dışarıdan da eğriliğe neden olur. Bu durum ancak burun kıkırdak yapılarını net olarak görerek işlem yaptığımızda tam olarak düzeltebileceğimiz bir durumdur. Birden fazla bölgeye kıkırdak desteği yapılması gerekebilir.

2. Burun derisi çok kalın olan kişilerde deri altı yağ dokusundan inceltme yapılacak ise bu ancak açık estetik tekniği ile mümkün olur.

3. Burun ucu kıkırdakları çok büyük ve asimetrik ise bunların düzeltilmesi ancak açık estetikle mümkün olur.

4. Burun kanatları büyük ve nefes alınca çökmeye meyilli ise, kanat küçültülürken mutlaka kıkırdak destetiği koymak gerekir. Bu destek ancak açık burun estetiği ile kolayca yerleştirilebilir.

5. Nazal valv denilen, nefes alma sırasında nefes alma işleminin en yoğun hissedildiği kıkırdaklar arası bölgede darlık olması yapısal bir durum ya da daha önce geçirilen ameliyatlara, travmalara bağlı olabilir. Bu durumun kalıcı olarak düzeltilmesi o bölgeye eklenen kıkırdaklar yolu ile olur. Bu kıkırdakları uygun şekilde yerleştirmek ve sabitlemek kapalı teknikle oldukça zordur. Bu nedenle birinci tercihim çoğunlukla açık tekniktir.

6. Burundan daha önce ameliyat olan hastalarda hali ile burun anatomisi oldukça değişmiştir. Daha önce ameliyatı gerçekleştiren kişi biz olmayıncada bunu çözmek için burunu açık teknikle açarak tekrar inşa etmek gerekir. Bu vakalarda kaburgadan alınan kıkırdakların kullanımı gerekebilir. Bu kıkırdaklar ile buruna uzatma ya da dikleştirme yapılması gerekebilir. Bu ancak açık teknikle sağlıklı bir şekilde yapılabilir.

7. Kalıtsal bir hastalık olan damak dudak yarığı hastalarının 18 yaş sonrasında burundan estetik ameliyat olmaları gerekir. Bu ameliyat sırasında ise çene kemiğindeki sıkıntılar, dudaktaki sıkıntılar burun ile aynı anda giderilmeye çalışılır. Bu durumda açık teknik kullanımı yine şarttır. Ayrıca burun sağ ve sol kanadı arasındaki aşırı olan seviye farkı da ancak açık teknikle giderilebilir.

Sonuç olarak; burun estetiği ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, aslında bu kadar teknik vs incelemenize gerek yok. Bunlar cerrahın düşünmesi gereken konular. Bence size düşen, doktor seçimi. Kesin kararınızı verdikten sonra güvenebileceğiniz bir doktora ameliyat olmalısınız. Sadece güzel burun yapması yetmez ki zaten çoğu estetik cerrah güzel burun yapıyor, ameliyat sonrası soru ve sorunlarınızda da yanınızda olacağına inandığınız doktorla yola çıkmalısınız.

Önceki İçerikBurun Estetiği ve Horlama
Sonraki İçerikGüzel burun nasıl olur ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz