Burun estetiği ameliyatı olmak için bize başvuran hastalardaki burunları kendime göre sınıflamak istedim. Aslında buradaki sınıflamadan çok daha fazla maddeler oluşturulabilir ama özet bir bilgi vermekte yarar var.

Uzun burun

Yüzü anatomik olarak eşit 3 parçaya ayırıyoruz. Orta bölümü burun oluşturur. Bu orta bölüm diğerlerine göre uzun ise uzun burundan bahsetmiş oluruz. Uzun olan burun çoğunlukla kemerlidir. Ağız dudak açısı da dardır. Bazen alt bölümü oluşturan dudak çene komponenti çok kısa olduğundan burun daha uzun gibi görünebilir. Bu durumda alın-burun açısı yüze uyumlu hale gelecek seviyede burun hörgücü alınır. Burun septumunun aşağı doğru sarkan kısmı uygun vakalarda kısaltılabilir. Burun ucu kıkırdakları açısı değiştirilerek uygun uzunluğa getirilmiş septum üzerine dikilir. Böylece burun büyük oranda kısalmış olur. Burun ucu – ağız açısı genişler. Önden ve yandan uygun, çekici görünüme kavuşulur.

Kısa burun

Yukarıda anlattığımız oran dikkate alındığında, orta bölümü oluşturan burun bölümü kısa ise kısa burundan bahsedebiliriz. Bu burunların uç kısmı oldukça kalkıktır. Ağız – burun açısı geniştir. Burun delikleri önden çok görünür. Bu burunlar çoğunlukla kuzey Avrupa ırkında görülür. Bazen de geçirilen travma ya da cerrahi sonrası oluşabilir. Üst dudak da çok uzun görünür. Bu durum bayanlarda tolere edilebilir bir görüntü iken, erkeklerde oldukça rahatsız edicidir. Erkeğe feminen bir görünüm verebilir. Burun içinden elde ettiğimiz kıkırdaklar ile septum uzatılır. Burun ucu kıkırdağı – septum açısı aşağı alınır. Uçtaki kıkırdakların arasına extra kıkırdak konularak uzunluk bir parça daha arttırılabilir. Sırt çok düşükse burun sırtına konulacak uzun bir kıkırdak da ucu aşağı iteceğinden burunda uzama sağlar. Kısa burunlarda içeriden kıkırdak elde etmek çok kolay değildir. Bu nedenle kaburgadan kıkırdak alımı gerekebilir.

Kalın derili burun

Bizim açımızdan en zor burun kalın derili olanlar. Çünkü içerde yapılan iskelet ne kadar iyi olursa olsun, bunu üzerine gelen kalın deri gizler. Diğer bir dezavantaj ise ameliyat sonrası burunda oluşan şişlikler daha yavaş iner. Derideki yağ birikimi burun kapalı kaldığından artar. Bu da deride sivilcelenme problemlerine yol açar. Bir başka önemli nokta da bize başvuran hastaların bu durumun farkında olmaması. Beklentilerinin ince derili kişilerde elde edilen burun estetiği sonuçları düzeyinde olması. Kalın deri, burun estetiği ile düzeltilebilecek bir durum değildir. Yani deriyi inceltmemize imkan yok. Ancak bazı kişilerde bu deri kalınlığının bir kısmı deri altındaki yağ birikintisinden kaynaklı olabiliyor. Bu durumda bu yağ birikintisi alındığında burun ucu da büyük oranda küçülmüş oluyor. Ancak gözenekleri belirgin derili hastalarda çoğunlukla deri kalınlığı tamamen derinin kendinden kaynaklıdır. Bu nedenle deriyi inceltmek mümkün değilidir. Bu durumda da burun içindeki kıkırdak yapıyı kalınlaştırıp yükselterek üzerindeki kalın deriyi gerginleştirmek böylece bir nebze orantılı bir burna sahip olmak mümkündür. Tabiri caizse burun içini büyüterek burun küçültülmüş olur.

Eğri burun

Bize estetik olmak için başvuran hastaların yüzde 75’inde burun içi, yüzde 50’inde de hem burun içi hem de burun dışında eğrilik mevcuttur. Burun estetiği yapılırken burundan nefes almanın da iyi restore edilmesi şarttır. Bu hastalarda ya tek taraflı ya da çift taraflı nefes alma sıkıntısı vardır. Eğrilik hem dışarıdan hem de içeriden düzeltilir. Sonuçta hem iyi nefes alan hem de estetik açıdan güzel görünümlü bir burun elde edilmiş olur.

45 yaş üzeri burun

Yaşımız ilerledikçe tüm vücudumuz ve yüzümüzde olduğu gibi burun derimizde de elastikiyet kaybı olur. Bu nedenle deri incelir ve aşağı doğru sarkma gösterir. Bu durum burun görüntüsünde de değişikliğe yol açar. Çoğu kişi burun ucum düştü şeklinde şikayet ile bize başvurur. Bu durumda deriyi kısaltmaktan çok burun çatısını kıkırdaklar ile desteklemeyi tercih ediyoruz.

Büyük burun ucu

Genetik olarak bazı kişilerde burun sırtı yüz ile orantılı boyutlarda iken, burun ucu sırta oranla oldukça büyüktür. Hatta burun sırtı derisi ile burun ucu derisi arasında kalınlık farkı mevcuttur. Bazı kişilerde burun ucundaki büyüklük genişlik şeklinde iken, bazılarında da yandan bakıldığında uçta aşırı yükseklik mevcuttur. Bu tip burunlarda burun ucu kıkırdakları kısaltılarak, burun delikleri küçültülerek ve burun ucu açısı değiştirilerek, burun sırtına uyum sağlanmaya çalışılır. Bunu başarmak oldukça güçtür. Belli oranların altında küçültülmeye çalışılırsa, burun delikleri fazla küçülebilir. Bu nedenle bu işin abartılmadan yapılması ve daha küçülsün diye aşırı bir uğraşa girilmemesi uygun olur. Hatta hastanın yüzü büyükse, erkekse bir miktar burun sırtı yükseltilerek, burun ucundaki büyüklük kamufle edilebilir.

Önceki İçerikGüzel burun nasıl olur ?
Sonraki İçerikBurun anatomisi

6 YORUMLAR

  1. Iyi aksamlar bende burun ameliyati olmak istiyorum.tabiricaizse karga burun seklinde ayrica hic kbb ye gitmedim ama burundan nefes alamam sanirim et dedikleri sey den dolayi.

  2. Merhaba benim burnum ön den bakınca geniş yandan bakincada uzun benim küçük yaşımdan beri burnumda sizlama var her nefes aldığımda yanma oluyo bu burnumun sekil bozukluğundan mı kaynaklanıyor kulak burun boğaza randevu almak istedim ama ücretli oldugu için gidemedim siz cevaplayabilirseniz çok memnun olurum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz